29/12/11

Urdangarin es imputat pel jutge i el cita a declarar el 6 de febrer

Se l'acusa de presumptes delictes de malversació de fons, falsedat documental, frau i prevaricació al capdavant de l'Institut Nóos, organisme que va presidir fins al 2006


Urdangarín, en Sidney, en el último partido de balonmano
que jugó en los Juegos Olímpicos de 2000
El jutge José Castro ha aixecat el secret de sumari i ha imputat Iñaki Urdangarin. Se l'acusa de presumptes delictes de malversació de fons, falsedat documental, frau i prevaricació. El magistrat ha citat el duc de Palma a declarar en condició d'imputat el pròxim 6 de febrer.
El jutge ha aixecat el secret de sumarisobre els més de 2.000 folis que s'han acumulat durant la instrucció del cas, que investiga el gendre del rei per suposades pràctiques delictives en el conglomerat d'empreses de l'Institut Nóos, organisme que Urdangarin va presidir fins al 2006.
En la causa judicial oberta es rastregen indicis de delicte de malversació de cabals públics, falsedat documental, frau a l'administració i prevaricació, en una peça separada del cas Palma Arena, trama en què està imputat, també, l'expresident balear Jaume Matas (PP) per adjudicacions il·legals d'un macropoliesportiu.

El jutge Castro sospita que Urdangarin i la seva mà dreta a l'Institut Nóos, Diego Torres, també imputat en la causa, haurien organitzat un "entramat societari" utilitzant un grup de societats mercantils, a través de les quals desviaven els fons públics i privats, per patrocinis d'empreses, que rebia l'Institut Nóos, i se n'apoderaven, segons consta en la interlocutòria dels registres a les empreses de la suposada trama.

La interlocutòria
En la interlocutòria el jutge estableix que Urdangarin haurà de donar la seva versió sobre tots aquells fets que guardin relació amb "la gènesi de qualsevol fórmula negocial" a través de la qual el duc de Palma "hagi rebut fons públics", les persones que han participat i el destí i tractament fiscal que se li hagi donat als fons rebuts. El jutge menciona especialment l'àmbit de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana, d'on l'Instituto Nóos hauria rebut 2,3 i 3,7 milions d'euros respectivament.
També especifica que, si la defensa del duc de Palma ho demana, es pot avançar la declaració.
A més, Castro cita a declarar com a imputats al soci d'Urdangarin, Diego Torres –que ja estava imputat i ja va declarar fa uns mesos–, la seva ex dona Ana María Tejeiro i els seus cunyats Marco Antonio Tejeiro i Miguel Tejeiro, que també tenien càrrecs a l'Instituto, així com a Salvador Trinxet, José Luis Ballester, Gonzalo Bernal i Juan Carlos Alia.

La resolució del jutge no es ferma, i es pot interposar un recurs de reforma en el termini de tres dies o un recurs d'apel·lació davant l'Audiència en un termini de cinc. 

www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario