20/9/13

El VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs aconsegueix batre rècord d’inscrits, en comunicacions i en assistents


Les jornades aplegaran primeres figures de la investigació 
com Joaquim Puigvert, Josefina Roma i Serge Brunet

El termini d’inscripció a aquesta activitat que es realitzarà 
al Santuari de Núria acaba el 25 de setembre

El VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs que tindrà lloc entre els dies 27 i 29 de setembre al Santuari de Núria ha aconseguit batre rècord de comunicacions, 26 en total, i quan falta una setmana per celebrar-se, de participants, fins al moment ja s’hi han inscrit 60 persones. A més, entre les comunicacions presentades hi ha tres provinents d’investigadors d’universitats estrangeres (de Pau, de Montpellier i de Roma “Tor Vergata”), amb la qual cosa el Col·loqui també avança en el seu afany d’internacionalització. Aquesta vuitena trobada vol estudiar la incidència de la religió als Pirineus al llarg de la història des de perspectives diverses i actuals com ara antropologia, etnologia, història, art i patrimoni, economia i turisme cultural, política i organització territorial, entre d’altres. El Col·loqui està organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, pel Patronat Francesc Eiximenis-Diputació de Girona, per l’Institut Ramon Muntaner, per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i pel Centre d’Estudis Ribagorçans.  

Els dos àmbits d’estudi del Col·loqui són “Paisatges de la religió: cultura material i immaterial vinculada a la religió als Pirineus” i “La religió en la història pirinenca: continuïtats i ruptures”. Tots dos pretenen estudiar la petjada de la religió als Pirineus, en el patrimoni material i immaterial i en la història, respectivament, i compten amb la participació d’especialistes de referència en el tema. Entre d’altres, hi participaran Joaquim M. Puigvert, professor d’Història contemporània a la Universitat de Girona que pronunciarà la conferència inaugural “El santuari de Núria: de les percepcions paisatgístiques barroques i romàntiques a la modernització arquitectònica noucentista”. També en són ponents destacats l’antropòloga i professora de la Universitat de Barcelona, Josefina Roma, que presentarà la ponència del primer àmbit,  “Pervivència de les antigues cosmovisions en les Històries Sagrades dels Pirineus” i l’historiador i professor a l’Institut Universitaire de France, Serge Brunet, que serà el ponent del segon àmbit i dissertarà sobre els Pirineus com a frontera religiosa als segles XVI i XVII. 

Finalment, el col·loqui inclou una taula rodona sota el títol “Religió, patrimoni i poder” i una sortida de camp, que està inclosa dintre de les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni d’enguany per la qual cosa està oberta a tothom, que consistirà en una caminada fins a Queralbs pel camí de romiatge de Núria, explicant aspectes tècnics, històrics i llegendaris. La inauguració del Col·loqui, divendres a les set de la tarda, anirà a càrrec de Lluís Puig i Gordi, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i president de l’Institut Ramon Muntaner.

Les persones interessades a participar en el VIII Col·loqui han de formalitzar una inscripció per correu ordinari o electrònic (pineda@irmu.org) abans del dia 26 de setembre de 2013.

Per consultar el programa podeu clicar a l'enllaç:


www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario