30/5/14

Comunicat de l´Associació d´adjudicataris de serveis de platges (xiringuitos, entre altres) de Castelldefels.


 L’Associació d’adjudicataris de serveis de platges de Castelldefels 
lamenta profundament la decisió d’ADEAC de no concedir 
la bandera blava a la platja de Castelldefels aquesta temporada, 
a diferència de com venia produïnt-se ininterrompudament des de l’any 2006.

El gremi d’establiments de la platja rebutja l’argument que s’ha fet servir des d’aquesta entitat privada per a retirar la certificació i que suposadament té a veure amb el soroll que generen “determinats xiringuitos i en especial un d’ells”.

L’Associació puntualitza que els xiringuitos estan complint la normativa i, per tant, desmenteix categòricament les acusacions rebudes per part de l’AVV El Baixador, segons les quals la música dels xiringuitos arriba a un volum de 91 decibels.

La presidenta de l’AVV El Baixador, Rosa Pla, utilitza aquesta entitat per a un objectiu personal. Abans d’ocupar el càrrec, ja havia demostrat un comportament obsessiu en vers a l’activitat del xiringuito situat davant de casa seva. Seva és l’autoria de la pràctica totalitat de trucades rebudes a la Policia Local queixant-se de l’activitat de l’establiment. La majoria de trucades realitzades demostraven una falta total del més mínim seny. Des que ha ocupat la presidència de l’associació veïnal, Pla ha posat els recursos econòmics dels seus socis al servei de la seva ferma fixació personal: acabar amb l’oferta d’activitats d’oci a la nostra platja i tractar de convertir-la en una platja d’orientació natural, amb les afectacions negatives que la seva intenció suposarien per a l’economia local, deixant abundants famílies sense feina.

Creiem que no existeix un descontentament social amb els xiringuitos, sinó una situació de persecució implacable i constant d’una particular amb uns objectius personals que, en el seu afany d’acabar amb l’activitat d’un establiment concret, ha arribat a enviar una carta a l’ADEAC queixant-se d’uns fets puntuals i aconseguint que la platja de Castelldefels perdi la bandera blava.

Estem convençuts que les fòbies i els comportaments obsessius d’una veïna no poden situar-se per davant dels interessos col·lectius ni d’un dels nous motors econòmics de la platja de Castelldefels, com han esdevingut els xiringuitos, uns establiments que s’han esforçat en patrocinar events esportius i solidaris, a més d’oferir un oci de qualitat als ciutadans i els visitants.

Considerem un disbarat que el soroll sigui l’argument per retirar a la platja de Castelldefels el distintiu de la bandera blava. El soroll és una percepció subjectiva, i tant els xiringuitos com l’Ajuntament de Castelldefels estan treballant en la línia adequada per tal de minimitzar les possibles molèsties. S’hi han dut a terme rigoroses accions correctores per tal de reduïr l’impacte de les activitats d’oci dels establiments, que en tot moment estan sota el control de limitadors de so constantment connectats als sistemes de vigilància. 

Algunes de les accions correctores són la realització de diferents sonometries; la instal·lació de limitadors de so desde l’any 2011; registres mensuals dels controls de sonometries, i noves inversions l’any 2012 en el dispositiu de control més car del mercat.

Aquests fets ens porten a la reflexió que hi ha més control que mai. Així mateix, les sancions han estat pagades, per tant, podem afirmar que ja hem pagat els càstigs corresponents. En cap cas aquestes sancions puntuals poden considerar-se contaminació acústica nocturna, tal com la presidenta de l’AVV El Baixador acusa en la carta que ha enviat a l’ADEAC. I és que, a partir de les 23 hores, els xiringuitos redueixen l’emissió de so dels seus equips a un nivell quasi imperceptible des dels mateixos establiments, tallant definitivament la música a les 00 hores.

El gremi dels xiringuitos recorda que tant l’administració local com l’autonòmica arriben, a través del Pla d’Usos de la platja de Castelldefels, a uns acords cada temporada per a reduïr el soroll i les molèsties de les activitats dels establiments d’oci i restauració i fer-les compatibles amb el descans dels veïns.

La realitat és que, a banda de motivacions individuals difícils de justificar i que tot sembla indicar que responen a interessos arbitraris i estrictament personals, la majoria de veïns de la platja valora els esforços dels xiringuitos per donar a la ciutat una oferta d’oci atractiva que compleix amb rigor la normativa.

A diferència d’altres platges que aposten pel turisme de festa i borratxera i mantenen la bandera blava, l’oferta de Castelldefels posa l’accent en el turisme familiar i esportiu, i està tenint un paper decisiu en la dinamització del litoral i en la recuperació de l’activitat econòmica amb la creació de nous llocs de treballs i de sinèrgies entre en els establiments comercials i hostelers.

El col·lectiu dels xiringuitos s’esforçarà abastament en què Castelldefels recuperi el 2015 la bandera blava que no hauria d’haver perdut enguany.

Albert Estragues Lopez
President de l’Associació d’adjudicataris de serveis de platges de Castelldefels

Joan Bastida
Secretari de l’Associació d’adjudicataris de serveis de platges de Castelldefels


www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario