27/11/14

Cinc restaurants de Castelldefels, en un programa pilot contra el malbaratament alimentari




La iniciativa, liderada per l'Agència de Residus de Catalunya, te l'objectiu d'avaluar el seguiment de la campanya i elaborar instruments de comunicació exportables a la resta de regions europees

150 restaurants catalans s'han unit aquest any a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 22 al 30 de novembre) per reduir el malbaratament d'aliments en el sector de la restauració. La Setmana, que coordina a Catalunya l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha dedicat enguany el dia temàtic a la prevenció del malbaratament alimentari.

L'ARC lidera a més 5 programes pilot a “ecorestaurants” per avaluar el seguiment de la campanya i elaborar instruments de comunicació exportables a la resta de regions europees. Castelldefels és un dels municipis on es porten a terme aquests programes pilot, concretament a cinc establiments de la ciutat: Andalucía, El Elefante, La Canasta, El Sitio, Ristorante Tibu-Ron (Hotel Bel Air).

Els objectius de la iniciativa són:
·  Minimitzar la quantitat de menjar que es llença durant els àpats
·  Sensibilitzar els cuiners, el personal i els propietaris dels restaurants sobre com canviar la planificació a l'hora de comprar i emmagatzemar els subministres, i els hàbits a la cuina
· Optimitzar el sistema perquè el menjar sobrer es derivi als bancs d'aliments, o d'altres institucions, a l'alimentació animal, o bé cap al compostatge
·  Crear una cultura de sostenibilitat al restaurant i entre els clients
· Animar la clientela a formar part de la iniciativa, tot fent que demanin plats de forma intel·ligent i conscient
· Sensibilitzar els clients sobre el malbaratament alimentari generat en els seus plats

D'entre les mesures bàsiques que adopten aquests establiments destaquen:
·                     Incloure hàbits sostenibles en la planificació, les compres, l'emmagatzematge i a l'hora de cuinar
  • Deixar que els clients triïn entre diferents racions (petites, mitjanes o gran)
  • Proporcionar bosses de paper/cartró (Envàs portaviandes) pel menjar que sobri
  • Oferir en el menú un plat fet amb cuina d'aprofitament de restes
  • Informar els clients sobre la nova política, posant informació en cartells, tríptics o jocs de taula
  • Proporcionar oli d'oliva, sal, pebre, etc., en envasos de vidre, en comptes de petites bosses de plàstic
  • Utilitzar tovallons de tela reutilitzables, en comptes de tovallons de paper d'un sol ús
 www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario