15/7/19

El CAP El Castell estrena mamògraf d'última generació


• L'ambulatori de Castelldefels recupera així el servei de mamografia evitant que les persones usuàries hagin de desplaçar-se a l'hospital de Viladecans

• Permet millorar la detecció de lesions mamàries i evitar la realització d'altres proves complementàries

El Centre d'Atenció Primària (CAP) El Castell, gestionat per la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha estrenat aquest mes de juliol un mamògraf d'última generació, que permet millorar la detecció de lesions mamàries i evitar la realització d'altres proves complementàries.
Aquests nou mamògraf fa servir una tècnica avançada anomenada tomosíntesi digital mamària, que permet obtenir plans separats per un mil·límetre de distància, paral·lels al detector, de manera que s'obté una imatge de la mama en tres dimensions. A més, els nous aparells porten incorporat un sistema per extreure mostres de teixit (biòpsia).
La instal·lació dels mamògrafs digitals d'última generació als centres de l'ICS al Baix Llobregat, entre ells Castelldefels, ha estat possible gràcies a una donació de la Fundació Amancio Ortega, dins del seu Programa de recolzament a l'oncologia pública. El mes de maig de 2017, aquesta entitat va signar un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya que va implicar una donació de 47 milions d'euros al CatSalut per adquirir equipaments oncològics d'última tecnologia per a diversos centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

Superar limitacions


La tomosíntesi digital permet superar les limitacions que tenen les tècniques de mamografia en dues dimensions, especialment en mames amb una densitat elevada i en els casos en què se superposen les estructures que conformen la mama. Això beneficia les pacients que han patit canvis mamaris després d'haver estat intervingudes quirúrgicament, que afavoreix l'aparició de superposició d'estructures. La nova tècnica també és útil per a les pacients joves, que solen tenir una densitat del teixit mamari més elevada, i, en general, per a les dones que participen en programes de cribratge de càncer de mama que requereixen la realització de tècniques complementàries que confirmin el diagnòstic de la mamografia convencional –com l'ecografia– o la repetició de la prova radiològica.

www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario