3/6/13

El principal 'think tank' de Brussel·les proposa que Catalunya i Espanya nomenin "un mediador internacional"


Steven Blockmans

La possibilitat que Catalunya o Escòcia s'independitzin "s'està debatent" i "surt sovint" a Brussel·les, tot i que "la Comissió Europea no reconeixerà oficialment que s'està preparant" per a aquest escenari.


El Centre for European Policy Studies creu que si Madrid hi estigués d'acord, "la sortida i reentrada" d'una Catalunya independent a la UE es podria fer "per la via ràpida", amb una simple cimera

El principal 'think tank' (grup de reflexió) de Brussel·les, el Centre for European Policy Studies (CEPS), proposa que Catalunya i Espanya nomenin un "mediador o conciliador extern". En una entrevista a l'ACN, el seu cap d'estudis de política internacional, Steven Blockmans, defensa que "la UE o l'ONU podrien jugar aquest rol", però avisa que abans "ambdues parts haurien d'acceptar-ho voluntàriament". 

Blockmans assegura que la consulta i la possibilitat que Catalunya o Escòcia s'independitzin "s'està debatent" i "surt sovint" a Brussel·les, tot i que "la Comissió Europea no reconeixerà oficialment que s'està preparant" per a aquest escenari.
Blockmans recomana al govern català que si veu "impossible negociar" amb l'espanyol la celebració de la consulta o l'endemà d'una eventual secessió, "almenys l'intenti convèncer per convidar la UE a fer de mediadora" i mirar de superar així el "bloqueig polític". 

L'investigador sènior del CEPS –que també és professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina– assegura que si Madrid hi estigués d'acord, "la sortida i reentrada" d'una Catalunya independent a la UE es podria fer "per la via ràpida" i "n'hi hauria prou amb una cimera" a Brussel·les, amb "una simple reunió", per prendre la "decisió política".

"Lògicament, Catalunya ja compleix tots els requisits per formar-ne part, el respecte dels drets humans, les llibertats fonamentals i l'estat de dret i tota la legislació de la UE", recorda Blockmans. 
www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario