27/6/13

Sergi Arola: “Per què no precinten els camps de futbol?”


El xef amenaça de "fer les maletes" després que 
Hisenda precintés el seu restaurant a Madrid

"Per què no precinten els camps de futbol?". Amb aquesta contundència s'expressa el cuiner Sergi Arola, una de les màximes estrelles de la cuina mundial que ha hagut de veure com funcionaris d'Hisenda precintaven un dels seus restaurants pels deutes amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social. El cuiner afirma que els deutes són un "error" dels seus gestors que estava intentant resoldre, i creu que Hisenda l'ha triat per la seva popularitat.

El xef Sergi Arola no descarta "fer les maletes" i establir-se definitivament fora d'Espanya. El tancament del seu restaurant amb dues estrelles Michelin a Madrid després que Hisenda en precintés dimarts el celler és, per ara, temporal, però pot convertir-se en definitiu. Arola, un dels rostres més coneguts de la gastronomia catalana fora i dins del país, va ser objecte dimarts del que considera un "escarment" per part de l'Agència Tributària.

El popular cuiner s'ha declarat "en estat de xoc" pel tancament.
Sis funcionaris del ministeri d'Hisenda van precintar dimarts, en ple servei d'àpats, el celler, la cocteleria i la taula disposada a la cuina del restaurant que Arola té a Madrid. Ho van fer pel deute de 148.000 euros que el cuiner té amb l'Agència Tributària. A la Seguretat Social, deu 160.000 euros. En el moment dels fets, Arola era a París, on des de fa un any capitaneja el restaurant de l'hotel W Opera. La seva exdona i cap de sala, Sara Fort, va presenciar l'operatiu. "Potser ho van fer per això, perquè jo era fora", diu el cuiner a Efe. Avui, tots dos encara no s'acaben de creure el que ha passat.

En ser un cuiner molt popular gràcies als seus premis, la seva participació en programes televisius i les campanyes publicitàries en què ha participat, Arola sosté que tot plegat ha estat "un escarment" per part d'Hisenda, que ha aconseguit repercussió mediàtica amb la seva acció. Diu que a més del suport i solidaritat dels seus col·legues de professió ha rebut el de propietaris de pimes que tenen el mateix problema. "Cal posar el focus en les milers de pimes que estan en la mateixa situació que jo", reivindica. "Per a tots, la resposta és la mateixa per part de l'Agència Tributària: si no pot pagar, tancament. Si aquest és el seu leitmotiv, serà qüestió de pensar a fer les maletes", assegura amb decepció a la veu. El seu restaurant dóna feina a 14 professionals. Amb tot, diu que la decisió de tancar definitivament el restaurant, de transformar-lo en un altre model de negoci o d'exportar-lo a l'estranger no només està en mans dels seus advocats i gestors. "Depèn del que vulguin la Sara i les meves filles, perquè ella ha estat la meva dona durant 16 anys i la meva sòcia, i haurem de decidir junts".

"Error dels gestors"
El xef català assegura que el deute va ser un "error" comès pels gestors encarregats dels tràmits de la societat Fortarola, propietària del restaurant. Segons ell, quan se'n va adonar, ara fa vuit mesos, van començar a pagar el que deu. "En vuit mesos vam liquidar uns 50.000 euros, vam posar la nostra casa en venda per aportar aquests diners, vam tenir una absoluta disposició per solucionar l'error", afegeix. No va ser suficient per a l'Agència Tributària, que va exigir un aval al qual no van poder respondre per "no tenir propietats per aquest valor".

Arola, que a Madrid té també el gastrobar Vicool, amenaça de dedicar-se plenament a la seva carrera a l'estranger, on ja té establiments a Hong Kong, Portugal, el Brasil, Suïssa, Santiago de Xile i Bombai. A Catalunya, Arola és el xef de La Broche, al restaurant Arts.
 www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario