24/9/14

El proper diumenge, dia 28 de setembre, Castelldefels acull la inauguració de la placa commemorativa donada per Col·lectiu Ronda a la ciutat i l'estrena del documental “Units contra l'amiant”, que dóna veu al testimoni de la llarga lluita del veïnatge de Castelldefels pel reconeixement dels drets de les persones que han estat víctimes de l'amiant de la Rocalla.




Castelldefels és una de les ciutats que integren la infame geografia negra de l'amiant a l'Estat espanyol, juntament amb localitats com ara Cerdanyola o Getafe. En el cas de Castelldefels, la responsable del tràgic rastre de malalties i defuncions causades per les fibres d'amiant té un nom propi: Rocalla S.A.

La gegantina fàbrica de la Rocalla S.A. ha estat, indiscutiblement, un dels principals motors econòmics de la ciutat des de la seva fundació l'any 1928 fins al definitiu desballestament i ensorrament de l'any 1994. Dècades de fabril activitat dedicada a la producció de materials de fibrociment realitzats amb les fibres d'amiant, prohibides des de l'any 2002 a tot el territori de la UE per la seva extrema perillositat per a la salut humana.

Durant tot aquest temps, per les instal·lacions de la Rocalla han passat milers de treballadors, constantment exposats a un material altament cancerigen. Com ha quedat demostrat per desenes de sentències, incloent-hi resolucions del Tribunal Suprem, aquests treballadors van desenvolupar la seva activitat en un entorn de reiterat incompliment per part de l'empresa de les més bàsiques mesures de prevenció, seguretat i protecció de la salut. El resultat és un tràgic llegat de malaltia, patiment i defuncions, no només de treballadors, sinó també de familiars -afectats per les fibres que els treballadors portaven a casa adherides a una roba que la normativa en vigor exigia que hagués estat rentada a la pròpia fàbrica- i, fins i tot, veïns de la fàbrica.

La defensa dels drets d'aquestes persones, el reconeixement de les seves malalties i l'obtenció de les pensions que els corresponien com a víctimes de l'amiant ha estat un llarg i sovint tortuós camí, construït des de la manca absoluta de referents fins a crear una sòlida jurisprudència que estableix amb claredat la responsabilitat de la Rocalla i la seva successora, URALITA S.A., en totes aquestes morts i malalties.

Homenatge
En record d'aquestes persones que durant tants anys ens han fet l'honor i la confiança de dipositar en nosaltres, el Col·lectiu Ronda, les seves esperances d'obtenir justícia i reparacions, la nostra cooperativa ha volgut obsequiar la ciutat amb una placa commemorativa i la realització d'un excel·lent documental a càrrec de Juan Tisminetzky que reculli el testimoni de les persones que han estat protagonistes d'aquesta lluita que encara continua.

Una placa i un documental contra la desmemòria i l'oblit; contra la impunitat dels qui van construir la seva fortuna sobre el menyspreu per la salut de les persones.
El nostre petit homenatge a Castelldefels i la gent de la Rocalla, a qui tantes coses hem d'agrair i que tantes coses ens ha ensenyat sobre la mort però, sobretot, sobre la vida.
 


www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario