28/4/16

L'Ajuntament, compromès contra "l'amenaça que suposa el TTIP per a les entitats locals"



L'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, va participar el passat 21 d'abril a la Trobada Pan-Europea d'Autoritats locals i Nova Generació de Tractats de Lliure Comerç organitzada per l'Ajuntament de Barcelona

Es tracta de la primera trobada europea entre responsables municipals contraris a l'aprovació del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç (TTIP)

L'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, va participar el passat 21 d'abril a la Trobada Pan-Europea d'Autoritats locals i Nova Generació de Tractats de Lliure Comerç, la primera trobada internacional entre dirigents municipals que s'oposen al Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç (TTIP). Després de declarar ciutat lliure del TTIP a l'octubre, l'equip municipal de Ada Colau va reunir a prop d'un centenar d'alcaldes i regidors de les més de mil ciutats que s'han declarat contràries al TTIP o al CETA (l'acord comercial amb Canadà). Entre elles Castelldefels, que va aprovar el passat 29 d'octubre una moció per declarar la ciutat municipi oposat a l'aplicació del TTIP. La proposta, presentada pels grups municipals de Movem, Castelldefels Sí Pot (CSPOT) i ERC, es va aprovar amb el vot a favor dels grups municipals de Movem, CSPOT, ERC i CiU, l'abstenció del PSC i el vot en contra de PP i C's. Amb l'aprovació d'aquesta moció, el l'Ajuntament de Castelldefels assumia el compromís municipal en contra d'aquest acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Estats Units.
Candela López va explicar que «Castelldefels va formar part de la primera jornada paneuropea d'autoritats locals davant la nova generació de tractats de lliure comerç. L'Ajuntament  manté el seu compromís d'enfortir un front municipal a l'àmbit europeu, per tal de fer-hi front a l'amenaça que suposa per a les entitats locals l'aplicació del TTIP»
Els assistents van acordar un manifest conjunt en què adverteixen que el TTIP «posarà en risc la capacitat de legislar i utilitzar els diners públics» de les autoritats locals. «Hem volgut crear un espai de diàleg europeu entre ajuntaments que faci front al secretisme amb què la Comissió Europea està negociant el TTIP», va afirmar el director de relacions internacionals de l'Ajuntament de Barcelona, Pablo Sánchez.
«Des dels ajuntaments –afegeix l'alcaldessa de Castelldefels- hem d'aconseguir arribar a la ciutadania i explicar en què consisteix aquest tractat per tal d'assolir un major compromís i conscienciació social contra el TTIP».
Encara en procés de negociació, el Tractat Transatlàntic pretén liberalitzar i homogeneïtzar les normes comercials entre els Estats Units i la Unió Europea. Aquest projecte inquieta els ajuntaments del canvi espanyols, com el de Castelldefels, Barcelona o Madrid, no només per la poca transparència amb què està sent negociat, sinó també per les restriccions en l'autonomia de la política municipal que comportaria. La remunicipalització de l'aigua, una contractació pública sostenible o la creació d'un parc d'habitatge social, són algunes de les tasques que resultarien encara més complicades després de la homogeneïtzació de les normes comercials entre els Estats Units i la Unió Europea.
 


www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario