6/8/20

MACARETES… I els que fumen, tenen butlla?


Tu i jo, obligatòriament hem de portar mascareta si ens asseiem a prendre alguna cosa en una terrassa. Però a la vegasa, la persona del teu costat, o de el meu pot estar fumant tot el temps que vulgui. 
Però això pot ser veritat en un país seriós?
Calada després calada. Bufant a l'aire un fum acabat de sortir de la seva boca que ningú hauria d'empassar.
Això és el que està passant en moltes Comunitats Autònomes d'Espanya: no es pot estar sense màscara però sí es pot fumar. Una incoherència que en ple COVID no té ni cap ni peus.

Els pneumòlegs ja han advertit dels riscos: "Al fumar i exhalar el fum, ja sigui tabac convencional o dispositius electrònics, s'expulsen diminutes gotes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses, però a més al fumar és inevitable portar-se la mà a la boca o el nas o la cara, la qual cosa facilita l'entrada de virus en l'aparell respiratori ", així ho expliquen des de SEPAR (la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica).
Si des de les autoritats sanitàries s'estan imposant mesures per garantir la nostra seguretat, per què seguir ignorant que el tabac també és un factor de risc que pot incrementar els contagis?
Podem entendre que per a una persona fumadora aquesta pugui ser una mesura difícil, però tampoc és còmode per a ningú cobrir-nos la cara amb una màscara. I ho acatem perquè és la nostra responsabilitat, i perquè hem de respectar la norma pel nostre bé i el dels altres.
La salut és el primer, i en aquests mesos tots hem fet sacrificis molt grans per respectar la salut dels altres i evitar promoure hàbits que són factors de contagi. Seguir permetent fumar i vapear a les terrasses, on es congreguen les persones i s'acumula el fum fins i tot amb aforament reduït, suposa renunciar a el dret a la salut pública i prioritzar interessos econòmics de la indústria tabaquera.

A New York ja ho han aconseguit, a Suècia també, i la Generalitat de Catalunya ja està treballant en una proposta perquè les terrasses dels establiments hostalers siguin espais sense fum. Necessitem aquesta prohibició a tot Espanya!
Ministre de Sanitat, Salvador Illa, en aquest context de crisi sanitària és urgent prendre mesures: elabori JA una modificació de la Llei Antitabac 28/2005 per acabar amb els fums a les terrasses dels establiments hostalers.


És una proposta de Leonardo via Change.org, a la qual ens hi adherim i convidem a sumar-se a quants ho estimin oportú

www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario