19/3/13

Un assessor del govern americà veu possibilitats a la independència catalana


L’expert en legislació internacional
Christopher K.Conolly suggereix a Espanya
que permeti una consulta com en el cas escocès
per Manel Bosch


L’expert en legislació internacional i assessor del Departament de Justícia dels Estats Units d’Amèrica, Christopher K. Connolly, ha publicat un treball acadèmic on veu factible la independència de Catalunya. Connolly hi exposa que “tot i que el dret a l’autodeterminació, com a dret legal, té una utilitat molt limitada” els Estats no tenen el poder d’abans per frenar-lo. I suggereix que Espanya hauria d’imitar l’actitud del Regne Unit respecte Escòcia i facilitar l’organització d’una consulta.
Connolly afegeix que l’evolució de la realitat política i social a Europa farà que, cada cop més, “les lleis internacionals i les pràctiques de l’Estat reflecteixin noves realitats”. L'estudi, titulat "Independència a Europa: Secessió, sobirania, i la Unió Europea", argumenta que això serà així perquè “la concepció tradicional de l’Estat rep desafiaments provinents de tots els costats”, als quals ha de reaccionar forçosament. L’assessor de l’executiu nord-americà estudia, a banda del cas català, el de Flandes i Escòcia per reforçar la seva tesi.

Diferent des de l'Edat Mitjana
El document analitza les topades que històricament Catalunya ha patit amb les autoritats castellanes i, per extensió, espanyoles, tot destacant que ja a l’edat mitjana el país presentava unes estructures polítiques molt diferenciades. “Ja en aquella època Catalunya disposava de característiques associables a l’Estat modern, com una llengua pròpia i estructures polítiques, legals i econòmiques ben desenvolupades".
Conolly recorda que aquests elements no es van perdre fins a la Guerra de Successió i titlla el franquisme com “un dels períodes més foscos de la història de Catalunya”. L’autor de l’estudi també recorda els episodis més recents del conflicte, destacant les manifestacions “massives” del 10-J després de la sentència contra l'Estatut i la de la Diada, així com les consultes populars sobre la independència o l’actitud intransigent del president Rajoy respecte el pacte fiscal.
Espanya, “Estat unitari”
El document afirma que el sistema autonòmic es va dissenyar per “minimitzar” el fet diferencial de les nacions minoritàries de l’Estat i recorda que, “malgrat el seu significant grau de descentralització" Espanya es manté com un "Estat Unitari”.
www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario