21/6/13

El PP comença sense vergonya el desnonament autonòmic


Amb l'excusa de les duplicitats, 
l'Estat forçarà les comunitats amb dèficit a reduir organismes

El govern espanyol està decidit a buidar de contingut polític l'estat autonòmic. No ho farà per decret, sinó amb un toc de subtilesa i coacció. Amb l'excusa d'acabar amb les duplicitats detectades, l'executiu central no obligarà directament la Generalitat a tancar aquest o aquell organisme, però pressionarà amb l'arma recurrent de la llei d'estabilitat i el límit de dèficit. I amb el nou llistat de recomanacions governamental, la convidarà a tancar l'ens que ofereix un servei que també doni l'Estat.
Avui el consell de ministres dóna el tret de sortida a la macroreforma amb què es vol aprimar les administracions públiques i, indirectament, provocar un efecte recentralitzador. Per dibuixar el pla ha estat necessari fer primer una radiografia de tot el que hi ha a les diferents administracions de l'Estat que ha permès detectar les 118 duplicitats. Això els permet saber quant costa cada organisme autonòmic i quin estalvi suposaria eliminar-ho.
La jugada de l'Estat començarà en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Quan una comunitat no pugui complir els compromisos en matèria d'estabilitat, quan no pugui complir l'objectiu de dèficit, el braç executor del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, agafarà el llistat d'organismes i li suggerirà quins pot tancar per evitar duplicitats. I si no ho fa, haurà d'optar per apujar impostos o reduir serveis. El govern central considera que les autonomies "no es voldran posar vermelles" i tancaran el que sigui necessari.
La premissa del govern de Rajoy és que "es pugui seguir prestant el mateix servei, amb igual o més qualitat, a un cost menor per al ciutadà". Amb el principi "Una administració, una competència", s'intentarà guanyar la partida a les comunitats. Això sí, des de la Moncloa es parla en tot moment de "confiança" i "col·laboració" amb les comunitats. I assenyalen que el diàleg ha fet possible la reducció del dèficit. És més, el mateix Mariano Rajoy va assegurar que l'objectiu de la llei no és controlar les comunitats. Va afirmar que "l'únic" que va encarregar als experts són fórmules per millorar l'administració.
Es podrà suggerir però no imposar a cap comunitat el tancament d'un organisme, perquè toparà amb les competències estatutàries. No obstant, se'ls posaran les coses més difícils. En el pla que comença a activar avui la Moncloa, es crearà una llei bàsica, que serà d'obligat compliment, que establirà una metodologia nova per aprovar la creació d'entitats o organismes públics. La decisió de crear un ens haurà d'anar acompanyada d'una justificació estricta de les raons que la motiven, en la qual es valori l'existència de possibles duplicitats, i els mitjans humans, materials i financers de què es disposarà. A més a més s'avaluarà periòdicament, de manera que si el govern central considera que ja no té sentit la seva existència o els recursos que ho van fonamentar, recomanaran que es tanqui. I si és competència del govern central, asseguren que l'eliminaran. De fet, ahir es va anunciar que es tancaran o fusionaran 57 organismes que provoquen duplicitats a dins mateix de l'administració de l'Estat.
Reduir el Parlament
Les recomanacions del govern van més enllà. Segons van confirmar fonts coneixedores de l'informe, "per guanyar en eficiència" es recomana a les comunitats "reduir o eliminar dependències i òrgans administratius", fins i tot "la reducció de la mida d'alguns, i també els d'especial rellevància institucional, com les assemblees legislatives". Si fos així voldria dir que la mà de la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, ha influït en l'informe, perquè és la promotora de la reducció dels parlamentaris autonòmics al capdavant de Castella-la Manxa.



www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario