22/7/13

Què fer si ens trobem amb meduses a la platja



 Als mòduls de socors com a diverses instal·lacions de la platja,
s'ha distribuït recentment un pòster on es poden veure
21 espècies diferents de meduses
i informació sobre la seva perillositat
En els darrers anys, cada cop són més freqüents a la platja els nostres encontres amb uns éssers sorprenents i d'estètica molt bella, però temibles per les seves picades. Es tracta de les meduses, que han vist incrementades les seves poblacions degut a la desaparició dels seus depredadors naturals (tortugues marines, principalment) i, segons alguns estudis, a la pujada de la temperatura mitjana del mar.
Totes les meduses tenen cèl·lules que injecten verí distribuïdes pel cos, però concentrades als tentacles. No ataquen: totes les picades són resultat de contactes fortuïts amb animals vius o fins i tot amb animals morts (la toxicitat persisteix un temps després de mort l'animal).
Les meduses poden ser de perillositat MOLT ALTA / ALTA/ BAIXA
Als mòduls de socors com a diverses instal·lacions de la platja, s'ha distribuït recentment un pòster on es poden veure 21 espècies diferents de meduses i informació sobre la seva perillositat. Però les dues espècies més freqüents a la nostra platja són:
Pelagia noctiluc(Acàlef luminiscent)
Mida: fins a 20 cm de diàmetre
Descripció: color rosa amb berrugues marrons; té 4 tentacles orals (centrals) i 8 exteriors que poden mesurar fins a 2 m
Perillositat: ALTA És molt freqüent durant tot l'any.
Tractament: NO APLICAR MAI VINAGRE. APLICAR COMPRESES FREDES
 
Rhizostoma pulmo (Borm blau)
Mida: fins a 40cm de diàmetre
Descripció: blanca blavosa amb una vora de color violeta; ombrel·la fins a 40cm.Té 8 tentacles orals (centrals) gruixuts i sense ramificacions, de color blanc blavós.
Perillositat: ALTA Molt freqüent entre estiu i principi de tardor
Tractament: TRACTAMENT GENERAL (explicat en aquesta mateixa pàgina)

Com evitar les picades de medusa?     
- Cal mantenir-se fora de l'aigua quan hi ha meduses. Les banderes groga i vermella de meduses alerten de la seva presència.
- Qualsevol barrera que eviti el contacte de la pel amb la medusa és una forma de protecció: cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de pell, roba fina com samarretes

Què fer davant d'una picada de meduses?
És important identificar-ne l'espècie per aconseguir el tractament més adequat. En cas de no poder identificar-la, el tractament general consensuat és:
- Primer de tot, rentar la ferida amb aigua de mar (no rentar amb aigua dolça)
- Treure les restes de tentacles amb guants o pinces (no rascar ni fregar)
- Aplicar compreses calentes (màxim 45ºC) preferentment. Si no és possible, aplicar fred. No aplicar sorra, ni amoníac, ni eixugar amb una tovallola.
- En cas que el dolor persisteixi, aplicar Lidocaïna

- Aplicar antisèptic a la ferida fins que cicatritzi


No hay comentarios:

Publicar un comentario