La iniciativa,
liderada per l'Agència de Residus de Catalunya, te l'objectiu d'avaluar el
seguiment de la campanya i elaborar instruments de comunicació exportables a la
resta de regions europees
150
restaurants catalans s'han unit aquest any a la Setmana Europea de la Prevenció
de Residus (del 22 al 30 de novembre) per reduir el malbaratament d'aliments en
el sector de la restauració. La Setmana, que coordina a Catalunya l'Agència de
Residus de Catalunya (ARC), ha dedicat enguany el dia temàtic a la prevenció
del malbaratament alimentari.
L'ARC lidera a més 5 programes
pilot a “ecorestaurants” per avaluar el seguiment de la campanya i elaborar
instruments de comunicació exportables a la resta de regions europees.
Castelldefels és un dels municipis on es porten a terme aquests programes
pilot, concretament a cinc establiments de la ciutat: Andalucía, El Elefante,
La Canasta, El Sitio, Ristorante Tibu-Ron (Hotel Bel Air).
Els
objectius de la iniciativa són:
·
Minimitzar
la quantitat de menjar que es llença durant els àpats
· Sensibilitzar
els cuiners, el personal i els propietaris dels restaurants sobre com canviar
la planificació a l'hora de comprar i emmagatzemar els subministres, i els
hàbits a la cuina
· Optimitzar
el sistema perquè el menjar sobrer es derivi als bancs d'aliments, o d'altres
institucions, a l'alimentació animal, o bé cap al compostatge
· Crear
una cultura de sostenibilitat al restaurant i entre els clients
· Animar
la clientela a formar part de la iniciativa, tot fent que demanin plats de
forma intel·ligent i conscient
·
Sensibilitzar
els clients sobre el malbaratament alimentari generat en els seus plats
D'entre
les mesures bàsiques que adopten aquests establiments destaquen:
·
Incloure
hàbits sostenibles en la planificació, les compres, l'emmagatzematge i a l'hora
de cuinar
- Deixar que els clients triïn entre diferents racions (petites, mitjanes o gran)
- Proporcionar bosses de paper/cartró (Envàs portaviandes) pel menjar que sobri
- Oferir en el menú un plat fet amb cuina d'aprofitament de restes
- Informar els clients sobre la nova política, posant informació en cartells, tríptics o jocs de taula
- Proporcionar oli d'oliva, sal, pebre, etc., en envasos de vidre, en comptes de petites bosses de plàstic
- Utilitzar tovallons de tela reutilitzables, en comptes de tovallons de paper d'un sol ús
No hay comentarios:
Publicar un comentario