8/1/19

S’aprova el Pressupost per a 2019



- Suposa un increment de l'1'6 % respecte a l'any anterior, amb augments en les partides de participació ciutadana, via pública, medi ambient, serveis socials i cultura.


- L'endeutament municipal se situa en el punt més baix dels últims anys.

El Ple de l'Ajuntament de Castelldefels va aprovar el passat 20 de desembre el pressupost corresponent a 2019, un pressupost de 70.401.915 €, la qual cosa representa un increment de l'1,60% respecte a l'any anterior. Es tracta d'un pressupost que té com a objectiu culminar el compliment dels objectius desenvolupats en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2015-2019, per la qual cosa posa l'accent en qüestions com els serveis socials, el medi ambient, l'arrenjament de la via pública i les polítiques de participació ciutadana.

El pressupost de 2019 va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC, Movem, ERC, Castelldefels Sí Pot i PdeCAT) i el vot en contra de PP i C's. El regidor d'Hisenda i Gestió Econòmica, Antoni Casas (ERC), va explicar que es tracta d'un pressupost equilibrat, prudent i realista, que compleix els principis d'estabilitat pressupostària i no compromet les finances municipals. Demostrem que desplegar polítiques socials justes i fer una bona gestió no són necessàriament dos conceptes antagònics. El responsable de les finances municipals va indicar també que els comptes permeten assolir els objectius estratègics del PAM.

L'increments més significatiu se situa en l'àrea de Polítiques Transversals, a causa de la decidida aposta –realitzada durant tot el mandat– per les polítiques de participació ciutadana, amb un augment del 26,45%. Altres increments destacats es troben a l'àrea de Via Pública (el 13,36%), pel desplegament d'una nova brigada de manteniment de l'espai públic; Medi Ambient (el 11,06%), amb una aposta per la replantació d'arbres, la recollida selectiva comercial i les mini deixalleries, i Serveis Socials (un 9,60%), amb un increment significatiu dels ajuts a les persones dependents.

La partida de l'àrea de Cultura augmenta un  8,08% (entre altres qüestions, per garantir l'accés de tothom a la cultura amb la millora de la partida de la Biblioteca) i la de Comerç i Turisme l'incrementa en un 6,57%. En Polítiques d'Igualtat augmenten els ajuts a les víctimes de violència masclista. Els comptes municipals, per últim, preveu destinar un 0,7% del pressupost a Cooperació internacional.

El pressupost de 2019 contempla dos milions d'inversions, el que suposa un 35,68% de reducció respecte a les realitzades el 2018. Aquest reducció, però, obeeix al fet que el govern municipal ja ha fet servir totes les subvencions d'altres administracions (8 milions) durant el mandat. En aquest sentit, cal destacar que el 40% d'aquestes inversions s'han dut a terme gràcies als ajuts de la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació.

Reducció del deute i augment del superàvit
Casas va remarcar que la partida d'Hisenda disminueix un 7,88% per la rebaixa de l'endeutament. Efectivament, tot i el gran volum d'inversions realitzades durant aquest mandat, en què l'endeutament s'ha reduït d'un 40%, el deute municipal s'ha quedarà en 32,5 milions al 2018, quan al 2014 era de 52 milions.

www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario