18/7/13

Moció d’Esquerra Republicana en defensa de l’Hospital de Viladecans i del servei sanitari públic de qualitat al Baix Llobregat



L'actual context de crisi econòmica, agreujada en el cas català pel dèficit fiscal amb l’Estat, els reiterats incompliments pressupostaris del Govern vers la Generalitat i la no disposició d'eines pròpies per combatre-la, posa en perill l’estat del benestar que s’ha construït els darrers anys a Catalunya. Un estat del benestar que ha contribuït al repartiment de la riquesa i que ha comportant grans avenços socials, tot i que encara és a mig fer en determinats aspectes.

Una de les potes fonamentals de l’estat del benestar és la sanitat pública. Un sistema que tendeix a l'excel·lència malgrat la limitació de recursos i que garanteix que qualsevol ciutadà o ciutadana rebrà l'atenció que necessita.

Diferents sectors econòmics i polítics volen aprofitar l'excusa de la greu crisi que patim per desmantellar i privatitzar el sistema de salut públic. Des d'Esquerra Republicana som defensors dels serveis públics com a eina necessària per a una societat on tothom disposi d’igualtat d’oportunitats. Per això, treballem intensament des de tots els àmbits on som presents perquè el model català de salut resisteixi les batzegades que rep, per tal que quan siguem independents i disposem de tots els recursos que generem puguem enfortir-lo, ampliar-lo i ser-ne un referent mundial.

En tot aquest context, la comarca del Baix Llobregat i l’Hospitalet han de modificar els seus serveis sanitaris per tal que siguin el màxim d'eficients i d’accessibles, i que la qualitat del servei sigui màxima amb els recursos econòmics que d’ara disposa la Generalitat de Catalunya.

El mes de juny el Departament de Salut va informar mitjançant un comunicat penjat a la web del Govern que vol mantenir l'Hospital de Viladecans com a centre "general bàsic de referència per a les poblacions de Viladecans, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Begues (200.000hab.), tal i com ha estat des de la seva posada en funcionament". Aquesta informació ha aixecat de nou el desconcert dels alcaldes, treballadors del centre, les entitats socials i els sindicats del territori. Aquests consideren que no aclareix el futur del centre i és contradictori el fet de ser un hospital bàsic i mantenir l'activitat i funcions actuals, que el situen com a centre de referència.

L’actual hospital de Viladecans és un centre de nivell II, és a dir, un hospital d’aguts preparat per a intervencions moderadament
complexes. El projecte d’ampliació existent preveu reforçar aquesta modalitat d’hospitalització de pacients en fase aguda de malaltia, amb un centre d’hemodiàlisi, una important ampliació en l’oferta de prestacions, i fins i tot 18 llits d’UCI previstos. Hi ha la temença que es vulgui convertir en un hospital lleuger, és a dir, un gran ambulatori que només presti serveis de consultes externes, hospital de dia, urgències, realització de proves complementàries i cirurgia ambulatòria.

És per tots aquests motius que el grup comarcal d’Esquerra
Republicana de Catalunya proposa al ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat els següents ACORDS:

PRIMER.- Demanar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que el mapa sanitari i l’oferta de serveis de primària, especialitzada i hospitalària a la comarca del Baix Llobregat s'acordi de forma consensuada amb tots els agents implicats a partir del diàleg lleial.
Especialment amb els Ajuntaments, els professionals de la salut i lespersones usuàries; amb els criteris de qualitat, eficiència, accessibilitat del servei per a les persones usuàries i no precarització dels llocs de treball i amb l’objectiu de revertir les retallades efectuades i continuar les inversions aturades per raons pressupostàries de manera immediata quan millorin les condicions financeres de la Generalitat, prioritzant l'atenció sanitària als barris que encara no disposen dels centres de salut que els hi corresponen, per davant de la construcció de
nous equipaments en espais no habitats subjectes a operacions urbanístiques aturades.

SEGON.- Demanar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que es mantinguin les funcions i les categories dels hospitals del Baix Llobregat, de manera que la redistribució de tasques que planifiqui el Govern de Catalunya per fer el conjunt més eficient no signifiqui trencar bons equips de professionals especialitzats i necessaris per a la població coberta. I en cap cas es desmantellin les infraestructures existents i necessàries a la comarca ni es privatitzi cap servei.

TERCER.- Mantenir dins de la programació el projecte d’ampliació de  l’Hospital de Viladecans tal com es va redactar i estava previst l’any 2008, sense cap canvi substancial que suposi la transformació del centre en un hospital lleuger.

QUART.- Prioritzar la construcció de l’ampliació de l’Hospital de Viladecans tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin.

CINQUÈ.- Valorar l’adequació de la plantilla de l’Hospital de Viladecans a la demanda assistencial existent i establir mesures immediates per reduir els temps i les llistes d’espera reals.

SISÈ.- Donar suport al manifest elaborat per La Plataforma en defensa de l’Hospital de Viladecans, formada per treballadors i representants veïnals.

SETÈ.- Donar trasllat d’aquest acord al Departament de Salut del govern de la Generalitat de Catalunya, als ajuntaments de la comarca, a l’equip directiu de l’Hospital de Viladecans, així com als grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

Jordi Albert i Caballero
Portaveu Grup Comarcal d’Esquerra Republicana

No hay comentarios:

Publicar un comentario