Com cada any al novembre, s'ha engegat la Ruta del Xató, sent el cuiner
Nandu Jubany qui aquesta temporada exerceix d'ambaixador d'aquesta manifestació
gastronòmica que té el seu punt neuràlgic a les comarques del Penedès i del
Garraf fins al mes d’abril.
El Xató dóna lloc
alhora al gaudi d'altres encants de les comarques, com les festes populars, els
paisatges de vinyers (la ruta es realitza per una de les zones de vi i cava de
Catalunya més important), el turisme cultural, etc.
El xató o la xatonada
és un plat tradicional d'aquestes comarques i es compon d'una exquisida amanida
que combina productes de l'horta i el mar, on els seus ingredients principals
són l'escarola, el bacallà, les anxoves, la tonyina i les olives arbequines. La
recepta es completa amb una deliciosa salsa feta amb fruita seca, alls rostits,
pa torrat, oli d'oliva verge extra, nyora… i hi ha algunes variants, les quals
i afegeixen tomàquet, galeta o bitxo, entre altres ingredients.
Podeu conèixer el
programa complet de la Ruta
del Xató 2013-2014 descarregant el catàleg complet en pdf a través d'aquest
enllaç:
http://www.rutadelxato.com/pdf/cataleg-catala.pdf
Hi trobareu el
calendari amb els dies de celebració dels festivals populars, de les xatonades
populars, de les jornades gastronòmiques en els restaurants, la guia de
restaurants participants, informació sobre allotjaments, cellers que es poden
visitar, i entre altres coses, receptes de xató dels diferents municipis.
Ja ho sabem: totes les receptes son semblants, però cada cuiner te la seva.
www.laprensamagazine.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario