15/3/15

Mas diu a 'Die Presse': "La democràcia no es pot aturar"



El president de la Generalitat 
escriu un article 
al diari austríac 
i remarca que les eleccions 
del 27-S seran "especials",
perquè seran plebiscitàries



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha publicat un article al diari austríac ‘Die Presse’ sota el títol: “Catalunya: La democràcia no es pot aturar”, on comença explicant que “el Tribunal Constitucional espanyol ha declarat inconstitucional recentment la llei de consultes, que va ser adoptada el 2014 pel Parlament català. Aquesta norma permetia al Govern català consultar els seus ciutadans per mitjà de referèndums no vinculants sobre diversos temes d'interès general”.

El president recorda que “quan el govern espanyol va presentar un recurs contra la nova llei, vam haver de trobar una altra manera de consultar als nostres ciutadans. Vam trobar la solució en un ‘procés participatiu’. La democràcia no es pot aturar, tal i com van mostrar els catalans el 9 de novembre d’una forma totalment civilitzada”. Alhora, afegeix que “encara que l'esdeveniment va passar fa quatre mesos, el Tribunal Constitucional ha dictaminat que les consultes són irrellevants, fins i tot si es tracta d'una enquesta no vinculant jurídicament”.

Segons escriu Mas a l’article, “això li dóna la raó als que diuen que Espanya és un país amb una democràcia subdesenvolupada i encara lluny del nivell d'altres democràcies europees. No hi ha dubte que la tradició democràtica gairebé inexistent a Espanya ha donat lloc a una mentalitat política durant els últims 200 anys, que no atribueix al principi de separació de poders, el pes necessari”. Així, opina que “la sentència del tribunal constitucional per a qualsevol persona no és una cosa inesperada, almenys per a la majoria dels ciutadans catalans”.

En el text del president de la Generalitat, que apareix tant en l’edició en paper del diari com en la digital, Mas avisa que “de totes maneres, ni aquesta resolució judicial o d’altres decisions adoptades per les institucions polítiques espanyoles trencarà la voluntat dels ciutadans catalans de decidir lliurement i sense coacció sobre el seu futur polític. El 27 de setembre, els catalans votaran per escollir el proper Parlament català. Per primera vegada des de 1980, aquestes seran unes eleccions especials, ja que tindran un caràcter plebiscitari”.

"Eleccions com un instrument"
Mas recorda que “des que el govern espanyol i els seus tribunals es neguen a pactar un referèndum, els catalans només poden utilitzar les eleccions com una eina per esbrinar si l'establiment d'una nació catalana té el suport necessari en la població”. Així, explica que “els partits que donen suport a aquesta opció, ho mencionen explícitament en els seus programes electorals, de manera que el nivell de suport es pot determinar amb exactitud. Si el resultat indica clarament la formació d'una nació independent catalana, el nou govern haurà de complir un mandat democràtic”.
Així, conclou: “En aquest cas, acabarem la construcció de les estructures estatals necessàries per garantir una transició sense problemes, i amb l'esperança de ser capaços de negociar amb el govern espanyol i la Unió Europea la data prevista i les condicions per a la creació d'un nou Estat, si aquesta és la clara voluntat dels ciutadans de Catalunya”.
 
www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario