29/7/19

Castelldefels participa en el primer laboratori obert de 5G a escala europea


El Campus del Baix Llobregat de la UPC, situat a la nostra ciutat, 
participa en un projecte que converteix Catalunya en un entorn obert
 a l'experimentació en 5G únic a tota Europa


• Allà s'hi desplegaran terminals 5G amb sensors i actuadors distribuïts que permetran als estudiants d'enginyeria en telecomunicacions formar-se i experimentar amb aquestes noves tecnologies

Castelldefels, a través del Campus del Baix Llobregat de la UPC, participa en l'experiència del primer laboratori obert de tecnologia 5G de tota Europa. Al campus es desplegaran terminals 5G amb sensors i actuadors distribuïts. Les dades obtingudes es transmetran a un data center virtualitzat per al seu procés. Aquest data center estarà connectat a l'exterior i al Campus Nord de la UPC mintjançant una fibra òptica de 10 Gbps ("gigues per segon").
La gestió de la infraestructura física i la virtualitzada es realitza amb una plataforma de controladors específica que permet experimentar i desenvolupar nous serveis innovadors relacionats amb l'Internet de les coses (IoT), així com provar i dissenyar solucions basades en xarxes flexibles totalment customitzables.
Tot això també tindrà un vessant docent, que permetrà als estudiants d'enginyeria de telecomunicacions formar-se i experimentar amb aquestes innovadores tecnologies 5G.
Es tracta d'un projecte que neix fruit de la col·laboració entre la pròpia UPC, la Fundació i2CAT, Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i Orange en el marc de l'aliança 5G Barcelona.

Què és la tecnologia 5G? 
5G és el nom amb el que es coneix la cinquena generació de connectivitat mòbil, que ofereix major velocitat, menor latència i moltes més possibilitats d'ús que l'actual 4G.
Les grans diferències entre el 5G i les anteriors generacions de connectivitat mòbil es poden resumir en tres noves capacitats:
·  Una amplada de banda i una velocitat de xarxa molt superiors a les actuals (pot arribar a ser més de 100 vegades que l'actual).
·  Un temps de resposta en la xarxa molt ràpid, la famosa latència (el temps de resposta quan enviem i rebem paquets de dades), se situa per sota d'un milisegon.
·  Un consum energètic molt inferior, que permetrà un desplegament de sensors que no necessitaran una alimentació elèctrica i que tindran una vida útil més llarga.
Les aplicacions d'aquesta tecnologia són, i seran, moltes i variades: des de la conducció automatitzada de vehicles, aspectes relacionats amb la seguretat, telemedicina (amb operacions quirúrgiques de gran precisió realitzades a distància), passant per una millora de la connexió de les llars, centres de treball i les pròpies ciutats.
Per posar uns exemples en l'àmbit domèstic, permeten tenir sensors a la nevera que ens avisen quan un producte s'acaba, es podran descarregar i veure a l'instant continguts en resolució 8K, etc.


+INFO: Web de la UPC

www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario