13/10/11

Volem Twitter en català

La campanya perquè Twitter es tradueixi al català ha rebut un suport prou significatiu. El govern de la Generalitat de Catalunya ha enviat una carta a Dick Costolo, un dels màxims responsables d'aquesta xarxa social, per demanar-li que faci cas del clam dels tuitaires catalans i faciliti una versió en català de Twitter. Qui firma la carta és el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí Blanch, i en l'escrit també explica quina és la realitat de Catalunya.




La Generalitat posa l'accent en algunes dades com el fet que el català és una llengua entesa per 11 milions de persones i parlada per 9 milions, o que la seva presència a la xarxa és més que notable: la vuitena a la blogosfera i la catorzena a Google.

Amb aquests números i d'altres que es detallen a la carta, el govern pretén convèncer Twitter perquè no obviï la importància d'aquesta llengua i reclama que les aspiracions dels tuitaires catalans expressades en una campanya a la xarxa siguin satisfetes ben aviat.

Un dels artífexs de la campanya perquè Twitter es tradueixi al català és el periodisa Albert Cuesta i a través del seu compte fa uns dies s'intuïa una certa entesa amb la Generalitat perquè el govern hi prengués partit. Una conversa a Twitter entre Cuesta i Carles Flamerich, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, feia presagiar un gest com el que s'ha fet públic aquest dimecres.

El gest del govern es va fer efectiu el dia 20 de setembre passat, que és quan està datada la carta, però la campanya ja fa temps que dura. De la mà d'Albert Cuesta, fa dos anys es va habilitar un espai web per sumar adhesions i trametre peticions a Biz Stone (@biz), Jack Dorsey (@jack) i Dick Costolo (@dickc), els tres responsables de Twitter perquè es traduís al català.

De moment, s'han aconseguit 4.100 peticions, d'entre les quals també destaquen les d'alguns tuitaires populars. El fet que qui faci la petició o un tuit reclamant el #twitterencatala (aquesta és l'etiqueta de la campanya) sigui un personatge conegut o amb molts seguidors contribueix a magnificar la crida.

Prova d'això va ser quan Andreu Buenafuente (@Buenafuente) va sumar-s'hi i, imemdiatament, va rebre tot un seguit de crítiques de tuitaires de la resta de l'Estat que no veien bé la petició del xouman. Entre les crítiques, però, hi havia força desinformació ja que es confonia el fet que Twitter tingués versió en català amb el fet que els tuitaires poguessin comunicar-se en aquesta llengua. Buenafuente va voler tallar les crítiques de soca-rel amb aquest tuit.

Ara, la Generalitat ha emès la seva petició no pas a través d'un tuit, ni d'un correu electrònic. Ho ha fet de la manera més tradicional possible: a través d'un full de paper doblegat dins un sobre amb les adreces d'un remitent i un destinatari. Qui sap si aquesta via resulta més efectiva que les expressament habilitades per aquest tipus de peticions, però que fins ara no han despertat cap interès a l'empresa de San Francisco.


No hay comentarios:

Publicar un comentario